En lyxparfyms makt

 

Guccis Creative Director Frida Giannini har lyckats göra en helomvändning med det avsomnade märket. Från att ha varit i riskzonen att bli ett okontrollerbart franchiseföretag med urvattnade produkter och design, har hon sedan 2005 satt kurs på att förvandla Gucci till ett fullskaligt livsstilsvarumärke. Precis som Ralph Lauren (som utöver dam- och herrmode bland annat gör inredning, klockor och smycken) satsar Frida Giannini stenhårt på att bredda varumärket med en egen makeup-linje, en barnklädeskollektion mm.

I Surface Magazine märks det också att Gucci valt att storsatsa på filantropi genom den egna välgörenhetsorganisationen Chime for Change. Organisationen stödjer olika samhällsprojekt för flickor och kvinnor världens över utifrån ledorden Education, Health, Justice. På den korta tiden har de lyckats samla in hela $4.8 miljoner (!?!) och jag kan se tydligt att det är deras digitala kanaler med smarta digitala lösningar som hjälpt till enormt, och det är här parfymerna delvis kommer in….

Guccis två smarta digitala lösningar för att stärka och profilera varumärket:

Enkelheten
Guccis har gett sina mest populära storsäljande parfymer en unik kod som gör att köparen samtidigt kan donera $5 till organisationen. Man löser bara in kod på nätet och sedan kan man naturligtvis även dela med sig av vad man precis gjort på sina sociala medier.

Om du istället sitter hemma i soffan med din laptop leds du med ett enkelt knapptryck på “Get your fragrance” direkt från Chime for Changes webbsida till Guccis webbhsop efter att du läst om organisationen. Snabbt och enkelt.

Igenkännandet
Själva webbsidan och bidragsfunktionen för Chime for Change är uppbyggd precis på samma sätt som de trendiga och populära crowfunding-sajterna som Kickstarter och Indiegogo. Men istället för att bidra med pengar till ett start-up företag kan man här välja om man vill skänka sina pengar direkt till ett samhällsprojekt i Indien som kämpar för undernärda barn, ett annat i Frankrike som hjälper arbetslösa kvinnor att bli egenföretagare eller ett tredje som gör det möjligt för negerianska flickor att vistas tryggt i skolan.

Med orden Find a project that matters to you liknar sidan Kickstarter.se med korta, enkla beskrivningar och bilder på de olika projekten, en lista på de som donerat och hur mycket donationerna är uppe i för tillfället innan de nått det fulla bidraget de ansökt om. För den nya digitala generationen med lite tid och många digitala mediekällor att besöka varje dag, är detta det mest effektiva sättet att donera pengar snabbt.

Båda punkterna ovanför handlar naturligtvis om ett av de enklaste knepen inom marknadsföring mot kunder och konsumenter; direkttillfredställelsen. På några sekunder har du gjort världen lite bättre, eller åtminstone känns det så…?

UNDERST Gucci Chime for Change